05 Νοεμβρίου 2013

Δωρεάν wifi σε όλους υποσχέσθηκε ο Πρωθυπουργός

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ότι σε ένα χρόνο θα υπάρχει δωρεάν WiFi internet για όλους. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη έχει εξετάσει το ζήτημα και θα το πραγματοποιήσει.


 Για τον γράφοντα αυτό αποτελεί έκπληξη, γνωρίζοντας ίσως και λίγο εκ των έσω το τί είχε προηγηθεί με την παροχή του φοιτητικού aDSL ΔΙΟΔΟΣ.
Τότε έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η κυβερνητική εξαγγελία του τότε Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή να υλοποιηθεί χωρίς να θιγούν τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτικών παρόχων Internet (ISP). To ζήτημα που τέθηκε είναι οτι η κυβερνητική εξαγγελία θα μείωνε το πελατολόγιο των εταιριών και φυσικά υπήρχαν αντιδράσεις. Η μεσοβέζικη λύση που βρέθηκε ήταν να παρέχεται η δικτυακή υποδομή - διασύνδεση μέσω του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας ενώ η δημιουργία λογαριασμών πρόσβασης γινόταν από τους ISPs οι οποίοι με την σειρά τους εισέπρατταν το μειωμένο αντίτιμο που είχε συμφωνηθεί με το ΔΙΟΔΟΣ. Κατά την κρίση μου οι εταιρίες μόνο ωφελημένες βγήκαν καθώς για μια καθαρά γραμματειακή εργασία (εισαγωγή χρήστη) οι ISPs εισέπρατταν ένα καλό ποσό την στιγμή που σε επίπεδο υποδομής δεν παρείχαν... τίποτα! Με το καιρό η υπηρεσία ΔΙΟΔΟΣ ατόνησε αφού οι ISPs με τα συνδυαστικά τους προγράμματα με δωρεαν χρόνο ομιλίας και παροχή Internet είχαν συνολικά καλύτερες προσφορές.

Ξαναγυρνώντας στην χθεσινή εξαγγελία, θεωρώ οτι θα ξαναβρεθούμε σε ένα αντίστοιχο πρόβλημα, κερδοφορίας των ISPs αλλά πλέον και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Αν το όραμα για "παντού wifi" υλοποιηθεί και καλώς αν μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, εκμεταλλευόμενοι τις κρατικές υποδομές (ΕΔΕΤ, οπτικά δίκτυα δήμων κτλ), οι ιδιωτικές εταιρίες πως θα το αντιμετωπίσουν; Τί οικονομικές συνέπειες θα έχει για αυτούς σε επίπεδο μειωμένου πελατολογίου; Φυσικά ο χρόνος θα δείξει...

Προσωπικά περιμένω με αγωνία να υλοποιηθεί... θα ακυρώσω την aDSL και θα αφαιρέσω το data-plan από το κινητό μου! :-)

πηγή: http://www.zougla.gr/politiki/article/iposxe8ike-dorean-wifi-o-samaras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου