09 Δεκεμβρίου 2013

«Αλλαγές» στις παρακολουθήσεις ζητούν από τις ΗΠΑ οι κολοσσοί της τεχνολογίας

Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του πλανήτη συμφώνησαν σε ένα κοινό ιδεολογικό μανιφέστο», ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων. Πρόκειται για τις: Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn και Yahoo.

Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και στις ηγεσίες των κομμάτων του Κογκρέσου, σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες τους. Όμως οι αποκαλύψεις που έγιναν αυτό το καλοκαίρι έκαναν επιτακτική την ανάγκη αλλαγών αυτών των πρακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από πλευράς αμερικανικών υπηρεσιών ξεκίνησαν το καλοκαίρι, όταν ο Guardian δημοσίευσε τα πρώτα στοιχεία από το «στόμα» του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν η αιτία να πληγεί η αξιοπιστία και η εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ προκάλεσαν ένταση και σε πολιτικό επίπεδο. Οι σχέσεις των ΗΠΑ δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται με πολλές χώρες του κόσμου, όπως την Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία κλπ.

Οι εταιρείες που ανέλαβαν την πρωτοβουλία του κείμενου ζητούν από την κυβέρνηση να τους δώσει την άδεια να ενημερώνουν τους πελάτες/χρήστες τους για τυχόν αιτήματα παράδοσης προσωπικών δεδομένων στις Αρχές.

Είναι ζήτημα διαφάνειας, εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Λάρι Πέιτζ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου