10 Δεκεμβρίου 2013

Μπορείτε πλέον να μην κλείσετε το αγαπημένο σας gadget κατά την απογείωση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) δημοσίευσε τη Δευτέρα οδηγία με την οποία επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης από τους επιβάτες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών -όπως έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες και ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης- σε όλες τις φάσεις της πτήσης, εφόσον αυτές έχουν απενεργοποιημένα τα κυκλώματα μετάδοσης, βρίσκονται δηλαδή σε κατάσταση «Flight Mode» ή «Airplane Mode».

Κατά αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται πλέον η δυνατότητα χρήσης παρόμοιων συσκευών κατά την τροχοδρόμηση, την απογείωση και την προσγείωση, χωρίς ρίσκο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της πτήσης. Υπεθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι συσκευές αυτές έπερεπε να είναι κλειστές κατά τις συγκεκριμένες φάσεις της πτήσης.

Θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε αερομεταφορέα να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη οδηγία του EASA ώστε να τροποποιήσει τους κανονισμούς του. Για κάθε άλλαγή, θα πρέπει να ενημερωθεί η οικία υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Ο αρμόδιος επίτροπος Μεταφορών Σίιμ Κάλας ζήτησε επίσης από την EASA να επιταχύνει την έκθεσή της για τη χρήση συσκευών που μεταδίδουν δεδομένα εντός των αεροσκαφών. Η έκθεση και η σχετική οδηγία αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Σε γενικές γραμμές, οι αερομετφορείς δεν επιτρέπουν τη χρήση κινητών και σύνδεσης wi-fi από τη στιγμή που θα κλείσουν οι πόρτες του αεροπλάνου για την αναχώρηση, μέχρι αυτό να φτάσει στην πύλη του αεροδρομίου.

Δικτύωση επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα, ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη και σε ασφαλές ύψος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συσκευή -για παράδειγμα το κινητό- δεν συνδέεται με το επίγειο δίκτυο, αλλά με ειδικά πιστοποιημένη συσκευή του αεροπλάνου.
πηγη: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231279499

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου