01 Ιανουαρίου 2014

Συσκευές που απειλούνται με εξαφάνιση εντός του 2014

Η «κόκκινη λίστα» των συσκευών υπό εξαφάνιση για το 2014 συντάχθηκε όχι φυσικά από βιολόγους που ασχολούνται με τη διατήρηση της φύσης αλλά από τους «γκουρού» της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τα έξυπνα κινητά και οι ταμπλέτες θα οδηγήσουν σύντομα στην απόσυρση τα ξυπνητήρια, τους πλοηγούς, τις βιντεοκάμερες, τις μικρές τηλεοράσεις αλλά και τα τηλέφωνα Blackberry.

Ενας στους πέντε κατοίκους του πλανήτη διαθέτει σήμερα έξυπνο κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές-ταμπλέτες εξαπλώνονται ταχύτατα. Οι ολοένα και διευρυνόμενες εφαρμογές που προσφέρουν οι συσκευές του είδους στους χρήστες τους απειλούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αλλάξουν τον «τεχνολογικό χάρτη» βγάζοντας εκτός μάχης «συντρόφους» δεκαετιών, όπως τα ρολόγια, αλλά και ορισμένες νεότερες τεχνολογίες, όπως οι συσκευές αναπαραγωγής DVD και Blue-Ray ή τα Blackberry.

Τα πλέον απειλούμενα «τεχνολογικά είδη»


Στο «νούμερο 1» της λίστας με τα δέκα πλέον απειλούμενα «τεχνολογικά είδη» – τα προϊόντα δηλαδή που αναμένεται να «ξεπεραστούν» μέσα στο 2014 βρίσκονται τα ξυπνητήρια, τα οποία έχουν σε τεράστιο βαθμό υποκατασταθεί από τα κινητά τηλέφωνα. Ακολουθούν οι «ανεξάρτητες» συσκευές πλοήγησης: τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα έχουν ενσωματωμένους πλοηγούς ενώ τα έξυπνα τηλέφωνα παρέχουν επίσης αυτή την υπηρεσία, με όλο και πιο βελτιωμένους «χάρτες».

Τα «dock» για iPod, τα οποία επιτρέπουν στη συσκευή αναπαραγωγής ήχου να «παίζει» μέσω ηχείων, κινδυνεύουν σύμφωνα με τους ειδικούς από την ίδια τη δημιουργό τους: το Airplay της Apple, το οποίο δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να «περάσει» το περιεχόμενο οποιασδήποτε συσκευής iOS στην τηλεόρασή του, όπως και οι τεχνολογίες «streaming» της μουσικής μέσω Bluetooth ή ειδικών εφαρμογών αρχίζουν να τα καθιστούν όχι και τόσο απαραίτητα.

Διόλου απαραίτητες αρχίζουν επίσης να καθίστανται οι βιντεοκάμερες καθώς τα κινητά και οι ταμπλέτες προσφέρουν τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης με όλο και καλύτερη ποιότητα. Για τους ίδιους λόγους υποκατάστασης από τις νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν το εύκολο «κατέβασμα» ταινιών στον υπολογιστή οι συσκευές αναπαραγωγής DVD, με πρώτες αυτές της τεχνολογίας Blue-Ray, αναμένεται επίσης να πάρουν την άγουσα.

Ρολόγια και Blackberry

Στην έβδομη και στην όγδοη θέση του καταλόγου των «υπό εξαφάνιση τεχνολογικών ειδών» βρίσκονται δυο μάλλον μη αναμενόμενα προϊόντα – τα ρολόγια χειρός, τα οποία για αρκετούς ανθρώπους αποτελούν παραπάνω από απαραίτητο αξεσουάρ αλλά ταυτοχρόνως και κόσμημα, και τα Blackberry, ένα από τα «top gadgets» της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι δυο τελευταίες θέσεις της λίστας είναι «τηλεοπτικές». Στην ένατη βρίσκεται το τηλεκοντρόλ, το οποίο οι χρήστες αναζητούν όλο και λιγότερο καθώς οι εφαρμογές του κινητού ή της ταμπλέτας τους τούς επιτρέπουν να ελέγχουν περισσότερες συσκευές ταυτοχρόνως. Στα αζήτητα σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγούνται τέλος και οι φορητές τηλεοράσεις – οι ταμπλέτες προφέρουν τηλεθέαση καλύτερης ποιότητας, ακόμη και υψηλής ευκρίνειας, και μάλιστα κατά παραγγελία, με το πρόγραμμα που επιθυμεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσει ο χρήστης τους.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν όλο και πιο άνετα με τις πιο πρόσφατες προσφορές της, τα πιο παλιά γκάτζετ είναι φυσικό να οδηγούνται στην απόσυρση» δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ο Λοράν Κοέν του διαδικτυακού καταστήματος PIXmania.com, ο οποίος διοργάνωσε τη σχετική έρευνα. Από την πλευρά του ο Κίραν Αλγκερ, διευθυντής του τεχνολογικού περιοδικού «T3», πρόσθεσε: «Αποτελεί κλισέ να λέμε ότι η τεχνολογία προχωρεί ταχέως, να όμως που βλέπουμε τον ρυθμό της αλλαγής να επιταχύνεται».

«Στο κέντρο όλων των αλλαγών πάντως βρίσκεται το έξυπνο κινητό τηλέφωνο» πρόσθεσε ο κ. Αλγκερ. «Είναι η πιο σημαντική συσκευή την οποία κατέχουμε όλοι και απειλεί από μόνη της ένα ευρύ φάσμα άλλων κατηγοριών προϊόντων καθώς προσθέτει όλο και περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιό της και γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή».
Η «κόκκινη λίστα»

  1. Ξυπνητήρια
  2. Συσκευές πλοήγησης
  3. «Dock» για iPod
  4. Βιντεοκάμερες
  5. Συσκευές αναπαραγωγής Blue-Ray
  6. Συσκευές αναπαραγωγής DVD
  7. Ρολόγια χειρός
  8. Blackberry
  9. Τηλεκοντρόλ΄
  10. Φορητές τηλεοράσεις
πηγη: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231284201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου