20 Ιανουαρίου 2014

Ψυγείο συμμετείχε σε σπείρα κυβερνοεπιθέσεων

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου

Ένα ψυγείο που λειτουργούσε συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο ήταν μία από τις χιλιάδες έξυπνες συσκευές που είχαν στρατολογηθεί από χάκερ για τη μετάδοση spam. Κανείς δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται απόλυτα τα γκάτζετ του, προειδοποιεί η εταιρεία ασφάλειας που αντελήφθη την επίθεση.

Συνολικά 100.000 συσκευές σε όλο τον κόσμο -έξυπνες τηλεοράσεις, δρομολογητές (router), κέντρα πολυμέσων και τουλάχιστον ένα ψυγείο- είχαν μολυνθεί με λογισμικό που τις μετέτρεπε σε αναμεταδότες διαφημιστικών μηνυμάτων, ανακοίνωσε η εταιρεία Proofpoint.

Συνολικά 750.000 email εστάλησαν το διάστημα της επίθεσης, από τις 23 Δεκεμβρίου πέρυσι μέχρι τις 6 Ιανουαρίου φέτος. Τα περισσότερα μηνύματα προέρχονταν από μολυσμένα PC, ωστόσο το 25% δεν φαινόταν να έχει περάσει από σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές ή έστω από smartphone.

Η έρευνα της Proofpoint αποκάλυψε ότι τα μηνύματα προέρχονταν από οικιακές συσκευές και γκάτζετ που συνδέονται στο Διαδίκτυο και διαθέτουν λειτουργία διακομιστή. Σε πολλές περιπτώσεις, επισημαίνει η εταιρεία, οι ιδιοκτήτες δεν είχαν ρυθμίσει σωστά τις επιλογές ασφάλειας και δεν είχαν αλλάξει τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης.

Το πρωτοφανές περιστατικό, εκτιμούν αναλυτές, αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί δυνητικά το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Αντικειμένων», ένα Διαδίκτυο στο οποίο δεν συνδέονται μόνο άνθρωποι αλλά και μια ποικιλία έξυπνων συσκευών -όπως οι συσκευές της Nest Labs, μιας εταιρείας που παράγει μεταξύ άλλων έξυπνους θερμοστάτες και ανιχνευτές καπνού, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα η Google.

«Οι συσκευές με διαδικτυακές δυνατότητες αποτελούν μια τεράστια απειλή. Οι συσκευές είναι εύκολο να παραβιαστούν, οι καταναλωτές δεν έχουν κίνητρο να τις καταστήσουν πιο ασφαλείς [...] και το υπάρχον μοντέλο ασφάλειας δεν είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» γράφει στην ανακοίνωση της Proofpoint ο Μάικλ Όστερμαν, αναλυτής της εταιρείας Osterman Research.

πηγη: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231288256

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου