22 Φεβρουαρίου 2016

4 ή περισσότερες άδειες Ψηφιακής τηλεόρασης;

Αν κάποιος ψάχνει να μάθει πόσες άδειες τηλεόρασης χωράνε στην Ελλάδα με οικονομικά στοιχεία ας μην διαβάσει παρακάτω. Θα προσπαθήσω να κάνω μια ανάλυση με τεχνικά και κανονιστικά θέματα, προσπαθώντας πρώτα από όλα εγώ να καταλάβω τί γίνεται. Λάθη μπορεί να υπάρχουν οπότε σχολιάστε ελεύθερα. Κάποια τεχνικά στοιχεία πρέπει να παρατεθούν και θα προσπαθήσω να το κάνω με όσο πιο απλουστευμένο τρόπο γίνεται.

Ψηφιακή μονόδρομη μετάδοση

Η ψηφιακή μετάδοση τηλεόρασης όπως την ζούμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ψηφιακή μετάδοση δεδομένων. Έχει κάποιες ομοιότητες με την aDSL που έχετε σπίτι σας με μια μόνο μεγάλη διαφορά, είναι μονόδρομη. Δηλαδή δεν έχουμε δυο συσκευές που μπορούν να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους (π.χ. το aDSL modem και το αντίστοιχο του πάροχου) αλλά υπάρχει μόνο ένας που εκπέμπει (το κέντρο εκπομπής) και ένας που λαμβάνει (ο δέκτης σας). 
Στην aDSL σπίτι μας ο καθένας έχει και μια διαφορετική ταχύτητα που "κλειδώνει". Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά τα modems "συνεννοούνται" μεταξύ τους, με βάση το πόσο καλή γραμμή έχουμε για το ποια είναι η πιο μεγάλη ταχύτητα που μπορούν να επιτύχουν (τα Mbps). Στην περίπτωση της μονόδρομη επικοινωνίας που έχουμε στην ψηφιακή τηλεόραση κάτι τέτοιο δεν υπάρχει οπότε πρέπει το κέντρο εκπομπής να εξασφαλίσει ότι θα στέλνει τέτοιο σήμα (τόσα Mbps) ώστε ο οποιοσδήποτε δέκτης θα έπρεπε να πιάνει, να μπορεί. 
Μια ακόμα διαφορά είναι η αντιμετώπιση των λαθών. Στο aDSL αν υπάρξουν λάθη στην μετάδοση αυτά αντιμετωπίζονται επειδή ο ένας ενημερώνει τον άλλον για τα λάθη και αυτά διορθώνονται. Στην μονόδρομη ψηφιακή μετάδοση επίσης κάτι τέτοιο δεν υπάρχει οπότε προβλέπεται μέσα στην μετάδοση ένας μηχανισμός (ενσωματωμένος) ώστε κάποια λάθη (αν δεν είναι πάρα πολλά) να διορθώνονται από τον δέκτη.

Θέματα σχεδιασμού

Πριν ξεκινήσει ένα κράτος να φτιάξει ένα καινούργιο δίκτυο, όπως της ψηφιακής τηλεόρασης θα πρέπει να αποφασίσει κάποια πράγματα όπως:
α) Πόση κάλυψη θέλω να έχω επί του πληθυσμού; 90%, 95%, 99%; Αν το 95% π.χ. σας φαίνεται ένα καλό νούμερο τότε θα πρέπει να πούμε ότι σε μια χώρα 10 εκ. κατοίκων όπως η Ελλάδα, δεχόμαστε ότι οι 500.000 δεν θα έχουν τηλεόραση...  (οκ, απευθείας και όχι μέσω αναμετάδοσης)
β) Θα μπορούν να βλέπουν τηλεόραση μόνο όσοι έχουν κεραία στην ταράτσα; Θα μπορούν να βλέπουν και όσοι είναι σε αυτοκίνητο (πλοίο, τρένο); Θα μπορούν να βλέπουν και όσοι με εσωτερική κεραία μέσα σε ένα σπίτι; Οι παραπάνω κατηγορίες ορίζονται ως 3 διαφορετικά RPC επίπεδα όπου:
• RPC1 - for fixed roof-level reception 
• RPC2 - for portable outdoor, lower coverage quality portable indoor, or mobile reception 
• RPC3 - for higher coverage quality for portable indoor reception

Παράμετροι ψηφιακής μετάδοσης

Όπως ίσως είναι αντιληπτό μιλάμε για ψηφιακή μετάδοση της εικόνας της τηλεόρασης και αυτό μοιάζει περισσότερο (στο παράδειγμα της aDSL που χρησιμοποιούμε πιο πριν) σαν να βλέπουμε ένα video από το youtube. Στην περίπτωση του youtube μπορούμε να επιλέξουμε και σε τί ποιότητα θέλουμε να βλέπουμε όπως 360, 480, 720, 1080 κτλ και όπως ξέρουμε από την εμπειρία μας όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο πιο καλή ποιότητα αλλά θέλουμε και περισσότερα Mbps γραμμή για να τα δούμε. Αν ανοίξουμε ταυτόχρονα 2 ή περισσότερα video από το youtube θα πρέπει το άθροισμα των Mbps των video που έχουμε ανοίξει να μην ξεπερνά τα Mbps της aDSL γραμμής μας γιατί αλλιώς ή κάποιο δεν θα παίζει ή θα έχουμε κοψίματα

Στην τηλεόρασή μας πλέον ισχύει κάτι ανάλογο, κάθε κανάλι που βλέπουμε αντιστοιχεί σε μια ψηφιακή ροή δεδομένων κάποιων Mbps και κάθε "κεραία" μπορεί να εκπέμψει 2, 3, 4 ή περισσότερα κανάλια ταυτόχρονα με έναν παρόμοιο περιορισμό: Η κάθε κεραία έχει κάποια Mbps ροής που μπορεί να εκπέμψει και κάθε κανάλι θέλει και αυτό κάποια Mbps. Αν λοιπόν έχουμε ως παράδειγμα κανάλια των 3Mbps το καθένα και μια κεραία που μπορεί να εκπέμψει μέγιστο 14Mbps, σε αυτή την κεραία χωράνε 4 κανάλια (4 κανάλια * 3Mbps το κανάλι < 14Mbps της κεραίας)

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο αριθμός καναλιών ανά κεραία εκπομπής εξαρτάται α) από τα Mbps ή αλλιώς την ποιότητα του καναλιού και β) το πόσα Mbps μπορεί να εκπέμψει η κεραία... όπως το να ανοίγουμε πολλά video του youtube στο σπίτι μας μέσω της aDSL μας

Το DVB-T, το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούμε σήμερα για την μετάδοση της τηλεόρασης επιτρέπει να ρυθμίσουμε διάφορες παραμέτρους ώστε να επιλέξουμε το πόσα Mbps μπορούμε να έχουμε στην κεραία. Ένα ενδεικτικό πινακάκι είναι το ακόλουθο

Εδώ λοιπόν μπορούμε να δούμε πως ανάλογα με το modulation type, το code rate και το guard interval μπορούμε να πετύχουμε διαφορετικά Mbps στην κεραία.
Κρατάμε όμως μια λεπτομέρεια, όπως την είδαμε και πιο πριν: Όσο πιο πολλά Mbps τόσο πιο απαιτητικό είναι να έχεις καλή λήψη, Όπως είπαμε και στην ενότητα "Ψηφιακή μονόδρομη μετάδοση" πρέπει να βρούμε έναν ρυθμό μετάδοσης που να καλύπτει όλους τους δέκτες που έχουμε στόχο να καλύψουμε (το 90%, 95%, 99% κτλ). Έτσι, δεν μπορώ να εκπέμψω σε "τέρμα" ρυθμίσεις γιατί δεν θα πιάνει τηλεοπτικό σήμα πολύς κόσμος και θα αναγκαστώ να βάλω πολλές κεραίες διάσπαρτες ώστε να έχουν καλό σήμα όλοι. Δεν μπορώ όμως να το κάνω και πολύ χαμηλό γιατί δεν θα χωράνε πολλά κανάλια και στο κέντρο εκπομπής θα πρέπει να βάλω πολλές κεραίες και να χρησιμοποιήσω πολλές συχνότητες. Το τί θα επιλεγεί τελικά είναι θέμα σχεδιασμού, μελέτης και οικονομικό (πολλές κεραίες, πολύ κόστος υλοποίησης).
Ας βάλουμε μέσα στο παιχνίδι και το τί RPC θέλω να έχω, δηλαδή θα έχουν λήψη μόνο όσοι έχουν κεραία στην ταράτσα (RPC1) ή θέλω να εξασφαλίσω λήψη και από κινητούς δέκτες (π.χ. αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο)


ΟΚ, μπλέξαμε λίγο αλλά τα πράγματα είναι απλά: Πρέπει να κάνω μια μελέτη που με βάση α) Πόσο ποιοτική εκπομπή θα έχω ανά κανάλι π.χ. dvd ποιότητα, HD ποιότητα ώστε να δω πόσα Mbps θα μου φάει το κάθε κανάλι β) Πόσο κόσμο θα καλύψω με βάση το RPC έτσι ώστε γ) να δω με πόσα Mbps θα εκπέμψω στην κεραία ώστε να υπολογίσω πόσα κέντρα εκπομπής και πόσες κεραίες ανά κέντρο εκπομπής θα πρέπει να έχω. Από ένα σημείο και μετά λοιπόν είναι απλά μαθηματικά


Ας κάνω μια μελέτη πρώτα

Κάπως έτσι λοιπόν, ανατίθεται στο Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του ΕΜΠ να εκπονήσει μελέτη. Μια παρουσίαση της μελέτης μπορείτε να δείτε σε αυτό το link. Εκεί λοιπόν γίνεται διαχωρισμός της επικράτειας σε 34 διαφορετικές περιοχές (allotments) και πως θα καλυφτεί η κάθε περιοχή, ορίζοντας ως τρόπο λήψης το RPC2 με ορισμό 4 καναλιών ανά κεραία και απαίτηση για 16Mbps στην κεραία (με παραμέτρους 16QAM, 3/4 code και 1/8 gap interval.To κάθε κανάλι χρειάζεται 3.5Mbps περίπου σε dvd quality άρα 4 κανάλια * 3.5Mbps το καθένα = 14Mbps < 16Mbps της κεραίας οπότε είμαστε οκ

Το ΦΕΚ

Κάποια στιγμή καταλήγουμε η μελέτη να βγει σε δημόσια διαβούλευση και μετά από την διαβούλευση να βγει το αντίστοιχο ΦΕΚ 1693/2014 το οποίο μιλάει μόνο για λήψη RPC1!!!
Την ίδια ώρα στην ITU (International Telecommunication Union) έχουμε δηλώσει ως χώρα ότι έχουμε κάλυψη RPC2

Και θα πει κάποιος, ε και τί πειράζει; Πειράζει γιατί έχεις και γειτονικές χώρες με ψηφιακή τηλεόραση και αν έχεις δηλώσει αλλιώς το τί θα κάνεις και το τί κάνεις, έχει σαν αποτέλεσμα σύγκρουση συχνοτήτων, παρεμβολές και "μαύρο". Τελικά το ΦΕΚ καταλήγει να βάζει προδιαγραφές χειρότερες της μελέτης του ΕΜΠ (4 κανάλια ανά κεραία στα 16Mbps αλλά RPC1) κάτι που εμφανώς ευνοεί αυτόν που θα πρέπει να αναπτύξει το δίκτυο αφού απαιτεί λιγότερα κέντρα εκπομπής, λιγότερες κεραίες άρα και πολύ μικρότερο κόστος. Χαράς ευαγγέλια για όποιον θέλει να το υλοποιήσει.
Ας συνυπολογίσουμε όμως και έναν πίνακα της EBU με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την ψηφιακή τηλεόραση με βάση το RPC που θα ακολουθήσει κάθε χώρα
Η Digea

H Digea είναι μια εταιρία που έχει ως μετόχους τους 7 τρέχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Στην Digea ανατέθηκε (μερικοί λένε με πλάγιους τρόπους) να υλοποιήσει την ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα. Μέσα σε όλα όσα έπρεπε να κάνει είναι να στήσει και τις απαραίτητες κεραίες στα κέντρα εκπομπής. Οι παράμετροι υλοποίησης είναι για κάλυψη περισσότερο από 95% πληθυσμιακά, με RPC1 με 4 κανάλια ανά κεραία και η Digea επιλέγει την προτεινόμενη από το ΕΜΠ υλοποίηση σε 16QAM, 3/4 code, 1/8 guard interval. Επίσης πρέπει να εξασφαλίζει 6 κεραίες (συχνότητες αν θέλετε) με τον εξής διαχωρισμό: 2 για κρατικά κανάλια, 2 για ιδιωτικά πανελλαδικής εμβέλειας και 2 για τοπικούς σταθμούς.
Άρα η Digea, εταιρία των 7 σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας έχει 2 κεραίες - συχνότητες για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, 4 κανάλια στην κάθε κεραία - συχνότητα και καλύπτεται μια χαρά.
Μια σύντομη αναφορά στην ΕΙΤΗΣΕΕ: είναι η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Πανελλαδικής Εμβέλειας, δηλαδή τα 7 σημερινά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή οι 7 μέτοχοι της Digea!!!!!

Σε αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος την συνέντευξη του κ. Κανατά, της ομάδας μελέτης του ΕΜΠ σχετικά με αυτό που σχεδίασαν και αυτό που τελικά έγινε. Η συνέντευξη είναι σε αυτό το link. Αποσπασματικά αναφέρει τα παρακάτω:

"Εμείς στο σχεδιασμό του ψηφιακού χάρτη είχαμε συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτές που μας δόθηκαν και τις συστημικές παραμέτρους ώστε να βρεθούμε όσο γίνεται πιο κοντά στις δεσμεύσεις μας έναντι της ITU.  Δουλέψαμε με βάση τις προδιαγραφές"
"τα σχόλια της διαβούλευσης ήταν τεχνικώς πολύ κατώτερα των προσδοκιών μου. Η διαβούλευση ήταν ό, τι χειρότερο έχω δει στη ζωή μου. Οι πάροχοι προφανώς σε προσυνεννόηση διατύπωσαν με πολύ κακό τρόπο, τα ίδια ακριβώς ζητήματα"
"Ένα πλήθος 275 κέντρων που προέβλεπε ο δικός μας χάρτης είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με κάποιους παρόχους, την αύξηση του κόστους δημιουργίας του δικτύου εκπομπής"
"Έχει μεγάλη διαφορά αν να σχεδιάζεις το δίκτυο σου με κωδικοποίηση 16 QAM ή με κωδικοποίηση 64QAM. Γιατί από αυτό το στοιχείο θα κριθεί πόσο πυκνό θα είναι το δίκτυο σε κέντρα εκπομπής αλλά και το πόσα κανάλια μπορείς να μεταφέρεις ή αν θα μεταφέρεις εκτός από κανάλια και άλλου είδους υπηρεσίες"
"Η Ελλάδα δήλωσε στη συμφωνία της Γενεύης ως τρόπο λήψης το RPC2, ο ψηφιακός χάρτης όμως που δημοσιεύτηκε με την ΚΥΑ είναι σχεδιασμένος με RPC1."
"Γιατί για τον τρόπο λήψης RPC2 απαιτείται πιο πυκνό δίκτυο κέντρων εκπομπής. Άρα ξαναγυρνάμε στο ίδιο πρόβλημα. Το κόστος δικτύου"
"Υιοθετήθηκε η λογική του σχεδιασμού με allotments και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες συχνότητες ανά allotment. Οι διαφορές είναι πολύ περισσότερες. Ο χάρτης που υπογράφηκε ταιριάζει περισσότερο στην αναλογική τηλεόραση. Όχι στην ψηφιακή"


Καλά δεν είμαστε έτσι; Γιατί να έχουμε λιγότερα κανάλια;

Τα κανάλια μας αυτή την στιγμή εκπέμπουν σε dvd quality, δηλαδή 720*576 για κανάλια 4:3 ή 720 *480 για 16:9. Αυτό μπορεί να είναι σχετικά καλό, ο κόσμος προχωράει μπροστά, η Ευρώπη αλλά και η τεχνολογία επιβάλλει σιγά - σιγά να πηγαίνουμε εκεί που πάει όλος ο κόσμος, δηλαδή στην HDTV που σημαίνει υψηλής ποιότητας τηλεόραση ή αλλιώς 1280*720@50Hz ή ακόμα περισσότερο 1920*1080@25Hz. Όπως είπαμε όμως και πιο πριν, υψηλότερη ποιότητα σημαίνει περισσότερα Mbps ανά κανάλι οπότε και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα... Πόσα κανάλια HDTV μπορούμε να έχουμε; Η τέλος πάντων μπορώ να έχω τα 7 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ και μετόχους της Digea) σε HDTV ή δεν χωράνε όλοι; Για να το βρούμε αυτό χρειαζόμαστε να δούμε πόσα Mbps είναι μια HDTV ροή δεδομένων, αν χωράνε στα υπάρχοντα διαθέσιμα Mbps ανά κεραία - συχνότητα και αν όχι πως μπορώ να τα αυξήσω χωρίς προβλήματα (η λέξη κλειδί, χωρίς προβλήματα);

Πόσο bandwidth (Mbps) θέλει ένα HDTV κανάλι;

Εδώ οι απόψεις διαφέρουν. Ο λόγος είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις. Κάποτε λέγαμε ότι θέλει 12Mbps, καλύτερες κωδικοποιήσεις λένε κάπου ανάμεσα σε 8 και 12Mbps (μέσο όρο περίπου 10Mbps). Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και όρος "στατιστική πολυπλεξία" ή αλλιώς VBR (Variable bit rate). Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι δεν χρειάζεται ένα κανάλι να δεσμεύει σταθερά έναν συγκεκριμένο ρυθμό μετάδοσης αλλά αυτός μπορεί να μεταβάλλεται δυναμικά. Για παράδειγμα ένα κανάλι που μεταδίδει μια συνέντευξη έχει πολύ λίγες αλλαγές στην εικόνα που δείχνει και έτσι δεν χρειάζεται πολλά Mbps για να μεταδοθεί. Αντίθετα ένα κανάλι που δείχνει αθλητικά, αγώνες αυτοκινήτου κτλ έχει πολλές αλλαγές εικόνας και απαιτεί περισσότερα Mbps για να μεταδοθεί. Μπορούμε λοιπόν να "χωρέσουμε" 2-3 κανάλια μαζί σε μια κεραία - συχνότητα με την λογική ότι δεν μπορεί όλα μαζί ταυτόχρονα να δείχνουν αθλητικά ή να απαιτούν πολλά Mbps, κάποιο ή κάποια θα χρειάζονται λιγότερα. Στην πράξη αυτό λέει ότι ένα HDTV κανάλι χρησιμοποιεί 6-7Mbps κατά μέσο όρο. Εδώ το μέσος όρος είναι το σημείο κλειδί καθώς αν τύχει όλα μαζί να παίξουν κάτι που απαιτεί πολλά Mbps, το άθροισμα θα ξεπεράσει την ικανότητα της κεραίας και θα υπάρξουν προβλήματα. Αλλά στατιστικά λέμε πως δεν θα χρειαστεί οπότε είμαστε οκ, βάζεις και 1-2 Mbps περιθώριο για τα δύσκολα και λες είμαστε οκ. Ακόμα και έτσι όμως, με 16.5 Mbps ανά κεραία που έχουμε σήμερα, ακόμα και με το minimum μέσο όρο των 6Mbps δεν χωράνε πάνω από 3 κανάλια ανά κεραία - συχνότητα (θυμίζω 2 κεραίες - κανάλια για σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας) οπότε πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αυξήσουμε τα Mbps ανά κεραία σε κάτι περισσότερο από 18Mbps τουλάχιστον

Πόσα Mbps μπορούμε να έχουμε στην κεραία;

Σύμφωνα με το πινακάκι που έβαλα πιο πάνω μπορούμε να πάμε θεωρητικά μέχρι και στα 30Mbps αν τερματίσουμε όλες τις παραμέτρους. Στην πράξη, λόγω της ήδη τρέχουσας υλοποίησης δεν μπορούμε να αλλάξουμε το gap interval ενώ δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει το code σε περισσότερο από 3/4 που έχουμε ήδη. Αυτό που μπορούμε σχετικά εύκολα - ανέξοδα να αλλάξουμε είναι το modulation σε 64QAM και έτσι σύμφωνα με τον πίνακα να πάμε σε 24.8Mbps. Εδώ πλέον (μαθηματικά τουλάχιστον) χωράνε 4 κανάλια ανά κεραία συχνότητα (6Mbps ανά κανάλι * 4 κανάλια < 24.8Mbps) και αφού έχουμε 2 κεραίες - συχνότητες για ιδιωτικούς πανελλαδικής εμβέλειας άρα μπορούμε να έχουμε τα σημερινά κανάλια σε HDTV. 


Είναι τόσο απλό;

Δυστυχώς όχι. Κρατήστε την δήλωση του κ. Κανατά του ΕΜΠ ότι "Έχει μεγάλη διαφορά αν να σχεδιάζεις το δίκτυο σου με κωδικοποίηση 16 QAM ή με κωδικοποίηση 64QAM. Γιατί από αυτό το στοιχείο θα κριθεί πόσο πυκνό θα είναι το δίκτυο σε κέντρα εκπομπής", Τα οποία είναι μειωμένα επίσης σε σχέση με τον σχεδιασμό καθώς από τα 275 της μελέτης του ΕΜΠ μειώθηκαν σε 156 και φυσικά κανείς δεν έχει καταλάβει αν προσπαθούμε να καλύψουμε RPC1 ή RPC2 λήψη. Τι εννοεί ο κ. Κανατάς για την μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε 64QAM και 16QAM; Το εξής πολύ απλό που επισημάναμε από την αρχή, περισσότερα Mbps στην κεραία απαιτούν ο δέκτης να λαμβάνει καλύτερο σήμα από το κέντρο εκπομπής. Αυξάνοντας τα Mbps λοιπόν αναπόφευκτα θα απαιτείται από όλους καλύτερο σήμα για να δουν τηλεόραση άρα κάποιοι που είχαν μέτριο σήμα θα βρεθούν να έχουν χειρότερο σήμα, άρα να μην βλέπουν άρα θα πέσουμε κάτω από το 95% πληθυσμιακής κάλυψης.

Και πως θα το διορθώσουμε αυτό;

Θα πρέπει λοιπόν να ξανασχεδιαστεί ο χάρτης κάλυψης από την αρχή, με αποτέλεσμα να πρέπει να μπουν τελικά περισσότερα κέντρα εκπομπής, περισσότερες κεραίες άρα κόστος για την Digea και φυσικά χρόνο για να γίνει όλο αυτό και μετάβαση συχνοτήτων κτλ κτλ... όλα από την αρχή (σχεδόν). Αλλά το κόστος ανάπτυξης δικτύου της Digea ήταν κάτι που από την αρχή η Digea ήθελε να κρατήσει χαμηλό, δηλαδή τα 7 κανάλια θέλανε να κρατήσουν χαμηλό, δηλαδή τα 7 μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ που σήμερα παραπονιούνται ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόνο 4 κανάλια στην Ελλάδα, οι ίδιοι δηλαδή που αλλοίωσαν την αρχική μελέτη του ΕΜΠ, που έριξαν την λήψη σε RPC1 για να μην ξοδέψουν πολλά.

Αντί συμπεράσματος

Και τί κάνουμε;
α) Καθόμαστε όπως είμαστε, με την κακή υλοποίηση της ψηφιακής τηλεόρασης και DVD quality
β) Τα κάνουμε όλα από την αρχή, σωστά και με κόστος
Πάντως όπως είμαστε τώρα δεν μπορούμε να έχουμε και 95% πληθυσμιακή κάλυψη και περισσότερα των 4 ιδιωτικών καναλιών σε HDTV.

2 σχόλια:

 1. Ωραία όλα αυτά και είναι και σωστά (σχεδόν). Ωστόσο όπως βλέπω η digea πλέον διαθέτει 2 συχνότητες για τα κρατικά και 4 συχνότητες για ιδιωτικού σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας όπου στις 2 από αυτες βάζει τους 8 κανάλια SD (720x576) και στις αλλές 2 βάζει συνολικά 6 HD πανελλαδικά κανάλια. Επίσις διαθέτει σε κάθε allotment-περιοχή και από 1 έως 3 συχνότητες για τα περιφερειακά κανάλια. Άρα με τα σημερινά δεδομένα το δίκτυο χωράει 8 ιδιωτικά standard definition και 6 ιδιωτικά high definition όλα πανελλαδικής εμβέλειας. Άρα ο αριθμός 4 που καταλήγει το άρθρο είναι είτε λανθασμένος είτε με κάποιο μαγικό τρόπο ξεπεράσαμε την τεχνολογία.

  Δηλαδή η digea χώρεσε σε 2 συχνότητες (επιπλέον) 6 hd ιδιωτικά κανάλια πανελαδικής εμβέλειας και μάλιστα όχι 3 κανάλια σε κάθε συχνότητα αλλά 2 hd κανάλια στη μία συχνότητα και 4 hd κανάλια στην άλλη. Άρα δεδομένου ότι διαθέτει 4 συχνότητες για πανελλαδική εμβέλεια χωράνε 12 έως 16 hd ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Φαντάζομαι το κατάφεραν με "χαμηλό" bitrate δηλαδή υψηλή συμπίεση στα hd αυτά κανάλια καθώς έχουν κωδικοποίηση mpeg4 ή H.264 για το οποίο 3-3.5 Mbps είναι αρκετά για μετάδοση FHD video. Και όλα αυτά με το "κακό" δίκτυο του σήμερα.

  Άρα υποθετω το λάθος στο παραπάνω άρθρο είναι ότι χρειάζεται 6-8+ Mbps για FHD μετάδοση. Αυτό θα ίσχυε πιθανόν αν μιλούσαμε για mpeg2 FHD ή για h.264 με BlueRay ποιότητες με πολυκάναλο (5.1, 7.1) υψηλής ποιότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Νίκο να σημειώσω μερικά πράγματα:
   α) Η αναρτηση εγινε πριν την ελευση των HD, τοτε δεν υπήρχαν
   β) Η Digea δεν διαθετει συχνοτητες για τα κρατικά. Τα κρατικά εκπεμπουν απο δικό τους εξοπλισμο. Η Digea αφορά μονο τα ιδιωτικά οπότε αφήνουμε εκτός τα κρατικά
   γ) Οι 4 ή όσες άδειες (οι 2 συχνοτητες δηλαδή) για τις οποίες ασχολείται κυρίως το άρθρο αφορούν τα κανάλια γενικού περιεχομένου, πανελλαδηικής κάλυψης. Φυσικά και υπάρχουν άλλες συχνότητες για τοπικά κανάλια ή κανάλια ειδικού περιεχομένου (π.χ παιδικό πρόγραμμα, μόνο κινηματογράφος, μόνο αθλητικά κτλ)
   δ) Κανείς δεν ειπε οτι δεν χωράνε τα HD (πχ 4 η παραπανω σε μια συχνοτητα). Αυτο που ειπωθηκε ειναι οτι με βαση το 95% καλυψης και σχεδιασμο για RPC2 λήψη δεν χωρανε. Φυσικά αν γυρίσουμε σε RPC1 και ρίξουμε την πλυθησμιακή κάλυψη θα χωρέσουν. Εικάζω (χωρις να εχω ομως πληροφορία) οτι ο λόγος που έμειναν τα SD σε όσους εκπεμπουν και HD είναι ακριβώς και μόνο ο στόχος της πλυθησμιακής κάλυψης

   Διαγραφή