30 Οκτωβρίου 2013

Απευθείας πρόσβαση στα δίκτυα της Google και της Υahoo φέρεται να έχει η NSA

Απευθείας πρόσβαση στα δίκτυα της Google και της Υahoo φέρεται να έχει η NSA

Η αμερικανική NSA και η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ υποκλέπτουν δεδομένα απευθείας από τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν η Google και η Yahoo για να διασυνδέουν τα κέντρα δεδομένων τους σε όλο τον κόσμο, αποκάλυψε την Τετάρτη η Washington Post.

Το νέο σχέδιο υποκλοπής έρχεται να προστεθεί στις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα Prism, μέσω του οποίου η NSA χρησιμοποιεί νομικά μέσα για να πιέσει εταιρείες του διαδικτύου να παραδώσουν δεδομένα που σχετίζονται με συγκεκριμένους όρους αναζήτησης.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης στο οποίο αναφέρεται τώρα η Washington Post πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από το Prism.

Επικαλούμενη έγγραφα που παρέδωσε ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην εργαζόμενος σε εργολάβο της NSA, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η ΝSA κατεβάζει καθημερινά ωκεανούς δεδομένων από τα κέντρα δεδομένα της Google και της Yahoo στα κεντρικά της γραφεία στο Μέριλαντ.

Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που φέρει ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2013, η NSA είχε συγκεντρώσει σε διάστημα 30 ημερών συνολικά 180 εκατομμύρια καταγραφές, όπως μεταδεδομένα για το ποιος έστειλε email σε ποιον και πότε, ή ακόμα και το περιεχόμενο ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Βασικό εργαλείο για τις υποκλοπές αυτές είναι το πρόγραμμα «Muscular», το οποίο αναπτύχθηκε από την NSA και την GCHQ και επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων από κέντρα δεδομένων που βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία που ισχύει εντός των ΗΠΑ.

Τόσο η Google όσο και η Yahoo δήλωσαν άγνοια για την υπόθεση.

Η Google, η οποία σπεύδει τώρα να κρυπτογραφήσει την εσωτερική κίνηση δεδομένων, έπειτα και από άρθρο του Guardian που έκανε λόγο για υποκλοπές από τα υποβρύχια καλώδια δεδομένων, δήλωσε ότι «ανησυχεί για τον ισχυρισμό της κυβερνητικής υποκλοπής της κίνησης μεταξύ των κέντρων δεδομένων της, και δεν είχε γνώση αυτής της δραστηριότητας».

Ωστόσο η Washington Post δημοσιεύει και ένα χειρόγραφο σχέδιο, το οποίο δείχνει το σημείο επικοινωνίας ανάμεσα στο «δημόσιο Διαδίκτυο» και το «υπολογιστικό νέφος της Google». Το σημείο σημειώνεται με ένα βελάκι, κάτω από το οποίο υπάρχει η σημείωση «η κρυπτογράφηση μπαίνει και βγαίνει εδώ».

Δύο μηχανικοί λογισμικού με «στενούς δεσμούς με τη Google» φέρεται να έμειναν έκπληκτοι όταν ο συντάκτης του άρθρου τους έδειξε το σχέδιο.

Εκπρόσωπος της Yahoo δήλωσε από την πλευρά της: «Έχουμε εγκαταστήσει αυστηρούς ελέγχους για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των κέντρων δεδομένων μας, και δεν έχουμε δώσει πρόσβαση στην NSA ή σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες».

Το δημοσίευμα διέψευσε εξάλλου ο γενικός διευθυντής της NSA Αλεξάντερ Κιθ, ο οποίος απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Reuters: «Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε πρόσβαση στους διακομιστές της Google και της Yahoo. Χρησιμοποιούμε δικαστικές εντολές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου