20 Νοεμβρίου 2013

Ηλιακή έκλαμψη προκάλεσε τηλεπικοινωνιακό μπλακάουτ

Με την ηλιακή δραστηριότητα να πλησιάζει τα ανώτερα επίπεδά της τα τελευταία 11 χρόνια, ο Ήλιος εξαπέλυσε την Τρίτη μια ισχυρή έκλαμψη που προκάλεσε διακοπή των ραδιοεπικοινωνιών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η υπηρεσία που επαγρυπνεί για τέτοιους κινδύνους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικς  Υπηρεσίας, η έκλαμψη καταγράφηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης ώρα Ελλάδας και προκάλεσε «σοβαρή» διακοπή των ραδιοεπικοινωνιών στις 12.26.

Οι εκλάμψεις είναι ισχυροί παλμοί ακτινοβολίας που προέρχονται από εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου και καλύπτουν την απόσταση μέχρι τη Γη σε 8 περίπου λεπτά.

Συχνά οι εκλάμψεις συνοδεύονται από «εκτινάξεις στεμματικού υλικού», εκρήξεις που εκτοξεύουν στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να φτάσουν στη Γη σε διάστημα λίγων ημερών και να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες που απειλούν δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης.

Η έκλαμψη της Τρίτης συνοδεύτηκε από μια τέτοια εκτίναξη, η οποία όμως δεν στόχευσε τη Γη.

Το συμβάν ήταν μια έκλαμψη κατηγορίας X1, περίπου τρεις φορές ασθενέστερο από μια έκλαμψη της ανώτατης κατηγορίας X3 που καταγράφηκε στις 5 Νοεμβρίου.

Οι εκλάμψεις έχουν αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο Ήλιος ετοιμάζεται για το αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου αυξομείωσης της δραστηριότητάς του, το λεγόμενο Ηλιακό Μέγιστο.

πηγη: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231274689

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου